Hoppa till innehållet

SvD: ”Region Gävleborg sparar miljoner genom att reservera testkapaciteten för de som har relevanta symtom”

I SvD om hur Platform24:s lösning i Region Gävleborg sparar miljoner genom att reservera testkapaciteten för de som har relevanta symtom.

 

Ur artikeln:

Professor: Onödigt att covidtesta alla som vill | SvD

”Folkhälsomyndigheten har betalat närmare 400 miljoner kronor för tester av pågående covid-19, merparten har gått till Stockholm och Västra Götaland. Men efter att väntetiderna ökat framför professor Anders Björkman kritik – storstadsregionerna lägger onödigt mycket pengar på testerna.”

”– Vi hanterar provtagningen utifrån samhällsekonomisk omsorg och för att minska belastningen på den reguljära vårdkapaciteten, säger Simon Nilsson som är utvecklingschef i Region Gävleborg.
Enligt företaget Plattform24, ett dotterbolag till nätläkaren Doktor24, som driver it-plattformen för regionens tester sållas drygt 22 procent bort i processen. Det motsvarar 9 000 individer i regionen. Fokhälsomyndigheten ersätter regionerna med 750 kronor per test, vilket innebär att man bara i Gävleborg sparat 6,8 miljoner kronor på att sålla bort vad man klassar som onödiga tester.”

Läs hela artikeln: